Hrady.cz
V prosté kapli na hradbách je socha Panny Marie, dar německé rodiny Hahnových z r. 1882. Kaple nyní stojí v centru parku zřízeného r. 2008 a od r. 2012 pojmenovaného po býv. prezidentu Václavu Havlovi. V parku je od října 2012 zdařilá Havlova busta, dílo místní sochařky Alžběty Kumstátové.
Kaple Panny Marie
© Jiří Špaček, 05/2016
Graficke pismenko Park Václava Havla v Litoměřicích se nachází na hradbách západně od někdejšího hradu v sousedství věžovitého objektu tzv. Jezuitské hvězdárny (viz samostatné heslo). Přístup do něj vede od východu z Krajské ulice nebo od severu z ulice Vojtěšské. Vede do něj rovněž schodiště z ulice zvané Krupka pod hradbami. Park je pečlivě upraven a udržován.
24.5. 2016

historie

V červenci 2008 byl v prostoru bývalých hradeb na západním okraji města zpřístupněn nový park. Byl pojmenován U Hvězdárny, protože se nachází poblíž historického objektu tzv. Jezuitské hvězdárny, věžovité součásti opevnění města z 2. poloviny 14. stol., v níž je nyní muzeum loutek. Park má rozlohu 8401 m² a nacházejí se v něm desítky rostlinných druhů. Dominantu tvoří dvě malebná jezírka, překlenutá dřevěným můstkem. Zde se s oblibou

Jiří Špaček (s využitím webových stránek města Litoměřice), 24.5. 2016

Litoměřice  (LT)