Den boje za svobodu a demokracii
Vzhledově atraktivní Trojský most z let 2010-2014 je nejnovějším mostem v Praze. Jde o síťový obloukový most s dolní mostovkou pro silniční i tramvajovou dopravu. Je 262 m dlouhý a 36 m široký o rozpětí oblouku hlavního pole 200,4 m. Do šířky řeky nezasahuje žádný pilíř.
Trojský most
© Jiří Špaček, 05/2016
Graficke pismenko Trojský most je nejnovějším mostem v Praze z let 2010-2014, který zdáli upoutává pozornost svým atraktivním vzhledem. Nahradil provizorní železnou konstrukci tramvajového mostu, který spojoval Partyzánskou ulici v Holešovicích s Trojskou ulicí v Troji. Nájezd na nový most na levém břehu Vltavy v sousedství nádraží Praha-Holešovice vychází z podjezdu železniční trati v Partyzánské ulici, na pravém břehu most ústí do křižovatky v Povltavské ulici při vyústění tunelového komplexu Blanka. Po mostě je v současné době vedena silniční i tramvajová doprava.
24.5. 2016

historie

Trojský most je součástí souboru staveb Městského okruhu v Praze. Objekt byl navržen jako sdružený most pozemní komunikace a městské kolejové dopravy. V soutěži byl vybrán návrh síťového obloukového mostu s dolní mostovkou autorského týmu ve složení Jiří Petrák, Ladislav Šašek, Roman Koucký a Libor Kábrt. Předpjatá deska mostovky je uložena na prefabrikovaných předpjatých příčnících zavěšených přes síťový systém ocelových táhel do plochého

Jiří Špaček (s využitím webových stránek hl. m. Prahy), 24.5. 2016

most