Hrady.cz
Barokní stavba z let 1743-1754. Základní kámen k ní položila Marie Terezie. Později kaple zchátrala. Kruhová stavba s mělkými bočními kaplemi a kruhovým kněžíštěm, sklenuta kupolí s lunetami. Kaple je v soukromém vlastnictví a je opravena. Od r. 2011 se v ní konají nedělní bohoslužby,
© Milan Caha 02/2012
Graficke pismenko Kaple se nachází na velmi nehostiném místě, obklopená železniční tratí a nehezkým plotem, řekl bych chátrajících buněk podniku IPS. Ke kapli se můžeme dostat ulicí Pod Vidauktem (za železniční tratí, bus č.225 - Bílý Beránek).
Lepší fotky jsem bohužel nemohl pořídit, jelikož tam opravdu žádné místo nebylo.
Abych pravdu řekl na výlet nedoporučuji !
18.5. 2004

turistické

Kaple je v soukromém vlastnictví a je opravena. Od roku 2011 se v ní konají nedělní bohoslužby, vždy v 9:00, v měsících dubnu až říjnu pravidelně, v jiných měsících příležitostně, pokud tomu počasí a sněhové podmínky dovolí. Bližší informace lze získat na e mailu: kaple.sv.krize@seznam.cz.
    M.C., 26.2. 2012

historie

Barokní stavba z let 1743-1754 postavená patrně dle návrhu K.I. Dientzenhofera. Základní kámen k ní položila osobně samotná císařovna Marie Terezie roku 1743. Později kaple zchátrala, roku 1892 byla obnovena, nyní opět (bohužel) chátrá. Z okolního pohledu se moc zjistit nedalo o typu stavby. Dočetl jsem se, že jde o kruhovou stavbu s mělkými bočními kaplemi a kruhovým kněžíštěm, sklenuta kupolí s lunetami. Na klenbě na oltářem se nachází freska

Ondra, 18.5. 2004
    Informace o kostele Nalezení sv. Kříže v Praze Stodůlkách
    V pražských Stodůlkách v části zvané Háje nedaleko Hájčího dvora při železniční trati z Prahy do Zličína a Hostivic nachází se téměř neznámý barokní kostelík Nalezení sv. Kříže. Následující text doplněný fotografiemi se snaží poskytnout několik informací o této málo navštěvované a nedávno znovu oživené sakrální památce. Historie V místě, kde stojí kostelík Nalezení svatého Kříže, tábořila v roce 1742 vojenská posádka císařovny Marie Terezie

P, ThDr. JUDr. Leo Salvet, Th.D., Dr.h.c., administrátor kostela, Informační publikace , 21.9. 2015

Praha 5-Stodůlky