Hrady.cz
Klášter založen mezi lety 1197–9 Slávkem z Oseka. Postupná výstavba ve 13.–14. stol., dochována hmota kostela a křížová chodba s kapitulní síní. Po úpadku v 15. a 16. stol. barokní přestavba v první pol. 18. stol. Zrušen 1950, po roce 1990 obnoven.
Klášterní chrám
Chrám Nanebevzetí Panny Marie
Graficke pismenko Roku 1206 byl položen základ k chrámu Panny Marie, o dva roky později byl vysvěcen hlavní oltář a hřbitov. Areál komunity se rozrůstal o další budovy, které sloužily naplňování řehole, ubytování pocestných i bezplatnému ošetřování nemocných. V nově založené zahradě pěstovali mniši zeleninu i dosud nevídané druhy ovoce. O rozkvětu kláštera svědčí také okolnost, že se jeho opatem stal energický Slavko z roku Hrabišiců, stejnojmenný vnuk zakladatele této cisterciácké komunity, písemně doložený v pramenech v letech 1238-1239. Za jeho vlády byla dokončena výstavba klášterních budov. Po dlouhých letech strávených vedením kláštera odešel opat Slavko do Pruska obracet tamní pohany na křesťanskou víru a stal se v této diecézi biskupem.
web Osek, 16.10. 2002

historie

Komplex cisterciáckého kláštera založeného na sklonku XII. století zaujímá značnou část Oseka a rozhodně ho nepřehlédnete. Velikonoční pondělí bylo sice zavíracím dnem, ale kromě objektu patrně obývaného cisterciáky (kde nás kromě cedulky „Privat“ přivítaly další německo-české nápisy a posléze i ostražitý vrátný, který několikrát ocitoval nápis z cedulky a dále nás nepustil) byl vnější areál kláštera volně přístupný. Přes mříže bylo možno

WC, Bezbariérový, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Ubytování
    klášter