Den boje za svobodu a demokracii
Evangelický kostel U Jákobova žebříku je moderní stavba švýcarského architekta Ernsta Gisela z r. 1971. Významně byl přestavěn v letech 1995-2001 ateliérem Schaufler a Roskovec a r. 2000 doplněn o 26 m vysokou ocelovou zvonici se dvěma zvony, která ilustruje název stavby.
U Jákobova žebříku
© Jiří Špaček, 05/2016
Graficke pismenko Moderní evangelický kostel U Jákobova žebříku se nachází v kobyliské ulici U Školské zahrady, a to v jejím jihovýchodním cípu, kde se pravoúhle lomí. Orientaci usnadňuje dominantní ocelová zvonice o výšce 26 m. Objekt je vzdálen asi 0,5 km východně od stanice metra C Kobylisy. Jižně pod kostelem se nachází přírodní památka Okrouhlík s chráněnými pískovcovými skalkami.
16.5. 2016

historie

Kostel U Jákobova žebříku je sakrální stavba kobyliského sboru Českobratrské církve evangelické postavená v kobyliské ulici U Školské zahrady. Stavba je jediným kostelem této církve postaveným mezi roky 1945 až 1989. Jeho vybudování bylo plánováno v době politického uvolnění na konci šedesátých let 20. století coby náhrada za nevyhovující, do té doby užívanou provizorní modlitebnu. Autorem projektu stavby je švýcarský architekt Ernst Gisel

Jiří Špaček (s využitím internetových stránek, především wikipedie), 16.5. 2016

Praha 8-Kobylisy