Hrady.cz
Farní kostel někdejšího královského města stavěn po 1261, do konce 13. stol. Vyhořel 1349, poté stavba katedrálního presbytáře (P. Parléř). Znovu vyhořel 1796. Puristická restaurace 1881–4 a 1904–10 (J. Mocker, L. Lábler).
Kolínský kostel sv.Bartoloměje
Chrám sv. Bartoloměje se nachází v jižní části historického centra Kolína vedle někdejších městských hradeb.
16.5. 2004

Chrám svatého Bartoloměje v Kolíně
    Jeden z největších gotických kostelů v Čechách mimo Prahu vznikal postupnou výstavbou během více než 150 let. Kromě rané a vrcholné gotiky dnes zejména jeho vnější vzhled ovlivňuje novogotika 19. a počátku 20. století. Stavba trojlodní basiliky s trojdílným závěrem začala zřejmě bezprostředně po založení města Přemyslem Otakarem II. (v polovině 50. let 13. století). Jako první byl budován závěr, kolem roku 1270 se předpokládá změna projektu

Ivan Grisa, dle D. Líbal, Katalog gotické architektury v České republice do husitských válek, str. 186-191; E. Poche a kol., Umělecké památky Čech, svazek 2, str. 84-87 a webová stránka www.bartolomej-kolin.cz, 2.4. 2009

Kolín  (KO)
    Kolín