Hrady.cz
Rozsáhlé zříceniny hradu založeného před rokem 1250 Markvartici. Za majitelů Bibrštejnů od 16. století hrad pomalu pustl a měnil se ve zříceninu. Části zdiva rozvezeny na stavby vesnic v okolí.
Děvín
Graficke pismenko Nad Hamerským rybníkem na čedičovo-pískovcovém vrchu jsou k nalezení zříceniny hradu Děvína. Zachovalo se poměrně dosti zdiva, sklepy a hradní studna. Pod základy hradu je vykopaná průzkumná štola, která se po cca 10m větví ve dví.
28.5. 2002

historie

Vrch u obce Hamru, na jehož hřebeni dosud stojí zbytky kdysi pevného hradu Děvína, je součástí zalesněné Ralské pahorkatiny. Kuželovitý kopec vystupuje více než 100 m nad okolní krajinu a jeho severní svah příkře spadá téměř ke břehu Hamerského rybníka. Na jihozápadě je Děvín oddělen sedlem od vyššího Hamerského špičáku, kde se také zachovaly zbytky opevnění, snad strážní stanice k ochraně cesty do Mimoně. Dávný význam této cesty naznačují

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Čechy, 25.10. 2005

Liberecký kraj