Hrady.cz
Nenápadný kamenný památník z r. 2007 připomíná krvavou bitvu u Štěrbohol mezi Rakouskem a Pruskem dne 6. května 1757, začátek tzv. sedmileté války o dědictví rakouské. V letech 2008 a 2009 přibyly po stranách pamětní desky padlých velitelů, maršálů Schwerina a Browna.
Památník Štěrboholy
© Jiří Špaček, 05/2013
Graficke pismenko Ves Štěrboholy je prvně zmíněna r. 1371 jako arcibiskupské zboží. V letech 1604-1635 byla majetkem Nového Města pražského a v r. 1727 byla připojena k univerzitním statkům v Michli, Malešicích a Horních Počernicích. Od r. 1968 je součástí hlavního města a v současnosti je samosprávnou městskou částí Praha-Štěrboholy. Štěrboholy byly vždy jen nevelkou vsí, i v současné době mají jen kolem 2 000 obyvatel. Leží sevřeny mezi výpadovými silnicemi na Kolín a Kutnou Horu a její severní okraj obchází navíc Štěrboholská radiála, součást dálničního obchvatu Prahy. Dopravní dostupnost zajišťují městské autobusy od konečné stanice metra A Depo ...
29.4. 2016

historie

Jen malý, nenápadný kamenný památník připomíná jednu z nejvýznamnějších událostí 18. století. Jednu z řady bitev válek o dědictví rakouské, které se rozpoutaly po smrti císaře Karla VI., přestože ten se snažil tzv. pragmatickou sankcí zabezpečit nástupnické právo i v ženské rodové linii pro svou dceru Marii Terezii. Dne 6. května 1757 byla u Štěrbohol svedena krvavá bitva mezi vojskem Marie Terezie (1717-1780) a pruskou armádou, které velel

Jiří Špaček (s využitím různých internetových stránek), 2.5. 2016

pomník, památník