Hrady.cz
Moderní boží muka se nacházejí na trase poutní cesty od dejvického kostela sv. Matěje ke kapli Panny Marie Sedmibolestné u Zázračné studánky v Lysolajích. Autorem díla z r. 2011 je sochař Štěpán Rattay,
Boží muka u Lysolaj
© Jiří Špaček, 04/2016
Graficke pismenko První dochovaná zpráva o vesnici Lysolaje pochází z r. 1225. Území patřilo do majetku panovníka a Přemysl Otakar I. ho věnoval kapli sv. Václava při kostele na Pražském hradě. K Praze byla původně samostatná obec připojena r. 1968 a začleněna do městského obvodu Praha 6. Od 24. listopadu 1990 jsou Lysolaje samostatnou městskou částí Praha-Lysolaje. K moderním božím mukám vede trasa starobylé poutní cesty. Pod lysolajskou školou, v jejíž blízkosti je na druhém břehu potoka zastávka městských autobusů Žákovská, najdeme ulici Sportovců, kterou se vydáme k jihu. Stále stoupající komunikace se na konci zástavby změní v polní úvozovou cestu ...
23.4. 2016

historie

Boží muka u Lysolají jsou ojedinělou moderní drobnou sakrální stavbou v krajině. Nacházejí se při hranici lysolajského a dejvického katastru u křižovatky polních cest, přes kterou vede červeně značená turistická stezka z Nebušic do Dolní Šárky a trasa každoroční pouti od dejvického kostela sv. Matěje ke kapli Panny Marie Sedmibolestné (viz samostatné heslo) u Zázračné studánky v Lysolajích. Jedná se o pískovcový blok ve tvaru kvádru o rozměrech

Jiří Špaček (s využitím informační tabule na místě), 23.4. 2016

křížek, boží muka