Den boje za svobodu a demokracii

Vávrův dům

Poštovní muzeum
Vávrův dům renes. původu, pův. obytný dům novoměstských mlýnů na Vltavě, přestavován barokně r. 1678 a klasicistně r. 1834. Před r. 1847 vyzdoben nástěnnými malbami Jos. Navrátila. Před r. 1988 rekonstruován pro sbírky poštovních známek Poštovního muzea, důkladně opraven po povodni r. 2002.
Vávrův dům
© Jiří Špaček, 04/2015
Graficke pismenko Vávrův dům nebo též mlýn se nachází v blízkosti novoměstského předmostí Štefánikova mostu v sousedství 42 m vysoké barokní vodárenské věže, která po povodni r. 1658 nahradila starší, pozdně renesanční vodárenskou věž z prvních let 17. století. Věž od dnešní budovy Poštovního muzea odděluje krátká ulička Nové Mlýny, souběžná s Revoluční ulicí. Za Vávrovým domem se ukrývá starobylý kostel sv. Klimenta. Z hlediska dopravní dostupnosti je nejvýhodnější tramvajová zastávka Dlouhá třída, umístěná v Revoluční ulici.
19.4. 2016

historie

Dnešní Vávrův dům stojí v krátké uličce Nové Mlýny, která se tak nazývá podle skupiny vodních mlýnů, jež zde na Vltavě stály již od 14. století a nazývaly se Nové. Dům stojí v těsné blízkosti novoměstské vodárenské věže a je původní obytnou části mlýna, který zde stál. Má renesanční základ, který je dodnes viditelný v suterénu. Byl barokně přestavován kolem r. 1678 a z té doby má bytelně postavený barokní krov. Klasicistně byl upravován r. 1834.

Jiří Špaček (s využitím informačních materiálů Poštovního muzea), 19.4. 2016

Praha 1-Nové Město