Hrady.cz
Vlastní rodinná vila funkcionalistického architekta F. A. Libry se dvěma podlažími a s podkrovím vznikla v letech 1922-1923. Sloužila také jako sídlo architektonického ateliéru. Od 50. let 20. stol. změněna na činžovní vilu. Obytným účelům slouží dosud.
Librova vila
© Jiří Špaček, 09/2015
Graficke pismenko Librova vila se nachází ve východní části katastru Vinohrad, která je nyní součástí městské části Praha 10. Její adresa je Hradešínská 1823/32. Nejsnadnější přístup k ní vede od tramvajové zastávky Perunova na Korunní třídě. Odtud vychází k jihu Chorvatská ulice, na jejímž nároží s Hradešínskou ulicí se vila nachází.
1.4. 2016

historie

Když se hlavní město nového státu počátkem 20. let 20. století rozrůstalo, potřebovalo stavby všeho druhu, především obytné. Krásný jižní svah mezi Vinohrady a Vršovicemi, přesněji jeho část vymezenou ulicemi Hradešínská, Chorvatská a Na Šafránce, získalo Obecně prospěšné družstvo Svépomoc pro stavbu rodinných a nájemních domů ve Vršovicích. Zastavovací plán souboru 51 domů, nazvaného Kolonie Svobody, navrhl architekt František Albert Libra

Jiří Špaček (s využitím internetových stránek, především wikipedie), 1.4. 2016

Praha 10-Vinohrady