Skalky skřítků

Trpasličí jeskyně
Národní přírodní památka Skalky skřítků chrání pseudokrasové dutiny ve svahu Švédlova vrchu na okraji Doupovských vrchů. Chráněné území má rozlohu 11,64 ha a bylo vyhlášeno r. 1979. Je to geologicky zcela ojedinělá lokalita s několika desítkami dutin, jejichž vznik není spolehlivě vysvětlen.
Skalky skřítků
Graficke pismenko Skalky skřítků je název národní přírodní památky v západní části Doupovských hor. Leží na katastrálním území nově vzniklé obce Doupovské Hradiště, což je umělý společný název čtyř sídelních celků, které byly počátkem roku 2016 vyčleněny z vojenského újezdu Hradiště. Přístup k tomuto geologickému útvaru vede od myslivny ležící na červené značce, vedoucí nad pravým břehem Ohře z osady Dubina, části obce Šemnice, do kdysi lázeňské obce Kyselka, a to souběžně se silnicí II/222. Na turistickém rozcestí tu začíná žlutě značená odbočka, která po 1,7 km končí právě u Skalek skřítků. Cesta vede vzhůru lesem směrem k hranici vojenského újezdu Hradiště a na Švédlově vrchu se svažuje k vlastním skalkám.
26.3. 2016

Pověst o skřítcích
    K místu se váže legenda o skřítcích, kteří zde hlídali poklad a od lidí, s nimiž zde společně žili, vyžadovali jen jídlo. S postupující dobou však chamtiví sedláci dávali skřítkům stále méně, až se malí obyvatelé rozhodli místo opustit. Král skřítků požádal převozníka přes Ohři, zda by je mohl přepravit, což on celý den dělal a vysloužil si za to od krále zlato. Ten mu také nabídl, že může celý národ spatřit a být tak posledním, kdo jej zde

26.3. 2016

popis

Předmětem ochrany národní přírodní památky Skalky skřítků jsou pseudokrasové dutiny ve strmém severozápadním svahu Švédlova vrchu (Schwedelberg) na okraji Doupovských vrchů. Přilehlá společenstva lipových javořin, lipodubových a dubových bučin mají vysokou přírodovědeckou hodnotu. Chráněné území zvané Skalky skřítků má rozlohu 11,64 ha a bylo vyhlášeno r. 1979. Skalky skřítků jsou geologicky zcela ojedinělá lokalita s několika desítkami

Jiří Špaček (s využitím internetových stránek wikipedie.org a www.pamatkyaprirodakarlovarska.cz), 26.3. 2016

přírodní scenerie

Karlovarský kraj