Hrady.cz
Kostel založen oseckým klášterem před r. 1358, barokně přestavěn Fr. M. Kaňkou v letech 1729-1732. Jako poutní opraven r. 1931. Od r. 1953 vojenské skladiště řepky, r. 1966 po úmyslném zapálení vyhořel. Od r. 2003 zřícenina stavebně zajišťována, od r. 2012 provizorně zastřešena a oplocena.
Zřícenina kostela ve Svatoboru
Graficke pismenko Ves Svatobor je poprvé doložena roku 1239. V minulosti byla zvána německy Zwetbau. Před 2. světovou válkou zde žilo přes 300 obyvatel, po vystěhování Němců jich zbylo kolem 20. Po r. 1954 byla obec z důvodu zřízení vojenského újezdu Hradiště vysídlena, v několika novodobých domcích tu zůstali jen pracovníci zemědělského dvora. Od počátku r. 2016 je toto území z vojenského újezdu vyňato a ves Svatobor se stala součástí nové obce nazvané podle katastrálního území Doupovské Hradiště, která zahrnuje ještě další tři vsi. Svatobor je dostupný odbočkou ze silnice II/222, která spojuje Karlovy Vary a Kyselku, a to v osadě Dubina, nyní části obce Šemnice. ...
4.4. 2016

historie

Farní kostel Nanebevzetí Panny Marie byl založen před r. 1358 oseckým klášterem. V letech 1729–1732 byl kostel nákladem Černínů barokně přestavěn podle projektu Františka Maxmiliána Kaňky a současně byla vybudována fara a hřbitov s márnicí. Kostel byl jako poutní chrám rekonstruován r. 1931. Po začlenění do vojenského újezdu Hradiště byl kostel v r. 1953 zabaven církvi a přešel do vlastnictví armády. Hlavní oltář byl spálen s odůvodněním, že pro

Jiří Špaček (zdroj: T. Koutek: Zapomenuté české kostely, nakl. Brána 2011; www.pamatkyaprirodakarlovarska.cz), 4.4. 2016

Karlovarský kraj
     Karlovy Vary  (KV)