Hrady.cz
Gotická tvrz přestavěná renesančně a pak na pozdně barokní zámek Jana Kristiána Clam-Gallase. Donedávna zvláštní škola, poté soukromým vlastníkem rekonstruován a zpřístupněn. Anglický park se vzácnými dřevinami a sochařskými díly. Pamětní desky s erby z 16. a 19.stol.

Prohlídkové okruhy zámku:

Klasický okruh - provede návštěvníky 14 plně zařízenými pokoji (nástěnné malby al seco i al fresco, barokní a rokokové štuky). Zámecký interiér převážně z 18. století přestavuje návštěvníkům vkus a životní styl šlechty na typickém vesnickém panství. V uvítací hale je umístěna ojedinělá sbírka zbraní Maltézských rytířů, čítající cca 350 kusů převážně z třicetileté války vč. unikátních lodních děl z památné bitvy roku 1522 o ostrov Rhodos. Na zámku se nachází také velká sbírka loveckých trofejí. V zámeckém parku jsou dendrologicky zajímavé a staré dřeviny.
Strašidelné soboty - netradiční prohlídka zámeckých komnat pro děti i dospělé v doprovodu čarodějnice. Za světla plápolajících svíček, zdejší ježibaba Žizelda ...

historie

Goticko-renesanční tvrz přestavěná na pozdně barokní zámek Dětenice je kulturní památka a nachází se 68 km severovýchodně od Prahy, na okraji Českého ráje (cca 50 km po dálnici, zbytek romantickou krajinou po dobré silnici). Při návštěvě zámku je možné vidět dochovalé gotické, renesanční a barokní fresky i nástěnné malby al secco. Rokokové a klasicistní štukové výzdoby. Sbírku obrazů, historických zbraní (okolo 300 ks) a loveckých trofejí.

Je to již dávno, v 11. století přemyslovský kníže Oldřich lovil v hlubokých lesích a našel tam opuštěné děti. Nechal jim zbudovat ves a nazval ji Dětenice. V roce 1325? zde stávala gotická tvrz a její pán Beneš z Dětenic a z Valdštejna začal psát přebohaté dějiny Dětenic. Po pánech z Dětenic, větvi Valdštějnů, se zde vystřídaly v 15. Století rytířské rody jako Okořští z Okoře, Semečkové ze Semčic, Blektové z Útěchovic, Valkounové z Adlaru a

První zpráva o vsi Dětenicích je z r. 1052, kdy patřily kostelu ve Staré Boleslavi. Ve 13. století držela Dětenice zchudlá větev pánů z Valdštejna, která se psala z Dětenic a postavila si zde nejspíše tvrz. Písemně je doložena poprvé r. 1404, kdy Dětenice patřily bratrům Janovi a Vilémovi Okořským z Dětenic. V 15. století se zde dále vystřídali Semečkové ze Semčic, Blektové z Útěchovic a od r. 1454 Valkounové z Adlar. V r. 1503 prodal dětenický

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Čechy, 25.10. 2005

WC, Rodiny s dětmi, Program pro školy, Občerstvení, Restaurace, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Úschovna kol, Ubytování, Pronájem prostor, Svatby
    tvrz přestavěná na zámek
     Jičín  (JC)