Hrady.cz
Přírodní památka Housle je hluboce zaříznutá erozní rokle na západním okraji Lysolaj. Je 20-30 m hluboká a necelý kilometr dlouhá. Chráněna je od r. 1982. Převážně pískovcová rokle se vzácnou faunou a flórou je přístupná po naučné stezce.
Housle
Graficke pismenko První dochovaná zpráva o vesnici Lysolaje pochází z r. 1225. Území patřilo do majetku panovníka a Přemysl Otakar I. ho věnoval kapli sv. Václava při kostele na Pražském hradě. K Praze byla původně samostatná obec připojena r. 1968 a začleněna do městského obvodu Praha 6. Od 24. listopadu 1990 jsou Lysolaje samostatnou městskou částí Praha-Lysolaje. Přírodní památka Housle začíná u kaple Panny Marie Sedmibolestné (viz samostatné heslo) nad pramenem Lysolajského potoka, zvaného Zázračná studánka nebo Zázračná voda. Od autobusové zastávky Lysolaje s obratištěm stačí sejít do údolí potoka, kterým prochází modrá turistická značka. Po několika krocích se za ...
3.4. 2016

historie

Přírodní památka Housle zahrnuje hluboce zaříznutou erozní rokli západně od místní části Lysolaje na území jejího katastru. Celá přírodní památka má výměru 3,8176 ha; rozkládá se v nadmořské výšce 290 - 310 m, je 20 až 30 m hluboká a necelý kilometr dlouhá. Z jejích okrajů je možný výhled do jiných částí Prahy. Housle byly vyhlášeny přírodní památkou v roce 1982. Důvodem byla především snaha zachovat významný geomorfologický útvar a zároveň

Jiří Špaček (s využitím informačních tabulí na místě), 3.4. 2016

přírodní scenerie