Hrady.cz
Původně románský kostel s věží, postavený Ctiborem ze Svojšína. Dostavěn byl v r. 1158, v 17. stol.barokně přestavěn. R. 1713 vypukl požár, zničeny interiéry. V r. 1750 postavena chodba propojující kostel ze zámkem. V r. 1912 proběhla renovace interiérů. V l. 2004-2009 proběhla rekonstrukce kostela.
Celkový pohled na kostel
Graficke pismenko Kostel ve Svojšíně byl postavený pány ze Svojšína, dle vzhledu jeho románské věže byl vystaven někdy kolem roku 1150, což potvrzuje i dendrochronologický průzkum, kdy stromy použité na stavbu byly pokáceny v zimě roku 1149. V roce 1175 se uvádí Oldřich a Beneda, synové Ctiborovi. Jde pravděpodobně o stejného Ctibora, který byl královský komorník krále Vladislava II. Ctibor bez přídomku, je uváděn v roce 1165 jako svědek na donační listině krále Vladislava II. Waldassenskému klášteru. Je víc než pravděpodobné, že jde o otce Oldřicha a Benedy a zároveň byl donátorem stavby kostela. V souvislosti s Ctiborem je ještě potřeba zmínit ...
Petr Nožička, čerpáno z: Tomáš Koutek, Románské kostely Čech, Nakladatelství Brána, Praha 2014, Průzkumy památek XVIII 1/2011, 6.12. 2016

popis

Kostel je dnes obdélná stavba polygonálním závěrem a zachovanou románskou neomítnutou věží s barokní kopulí. Severní původní stěna kostela nenavazuje přímo na věž kostela, ale je o necelý metr posunuta k severu. V přízemí věže je čtvercová klenutá místnost se středovým sloupem s patkou. Věž v prvním patře navazuje tribunou na vnitřní prostor kostela, v horních partiích na jihu s jednou řadou (druhá zanikla s barokní přestavbou), na ostatních

Petr Nožička, čerpáno z: Tomáš Koutek, Románské kostely Čech, Nakladatelství Brána, Praha 2014, Průzkumy památek XVIII 1/2011, Umělecké památky Čech 3., Emanuel Poche a kol., Academia 1980, 27.7. 2017

Tachov  (TC)
    Svojšín