Hrady.cz
Kostel sv. Barbory byl postaven společně s farou, hřbitovem a školou v novogotickém slohu v letech 1855–1857 knížetem Aloisem II. z Liechtensteinu. V interiéru je pozdně gotický Světský oltář Nanebevzetí Panny Marie z let 1516-1525.
Kostel s farou (v pozadí původně také novogotická budova školy).
© Luděk Vláčil 03/2016
Graficke pismenko Město Adamov leží v okrese Blansko v Jihomoravském kraji severně od Brna. Město Adamov je poměrně mladé, protože vzniklo z nevelké vsi teprve s rozvojem zdejšího průmyslu. V centru Adamova stojí slohově sladěný kostel sv. Barbory, fara a hřbitov. K těmto stavbám patřila dříve i škola, ale ta byla bohužel ve 20. stol. pozměněna. Nejvýznamnější součástí novogotického cihlového kostela je Světský oltář, jenž je významnou památkou pozdně gotického řezbářství. Přímo ve městě stojí zajímavá vila zvaná Skalní sklep a v areálu strojíren je budova bývalého loveckého zámku. Zajímavostí je, že v roce 1889 byl v Adamově vyroben Marcusův ...

historie

Novogotický farní kostel sv. Barbory byl postaven knížetem Aloisem II. z Liechtensteinu v letech 1855–1857. Návrh vypracoval vídeňský architekt Josef Kieser. Stavba byla zahájena pod vedením brněnského stavitele Kellnera v roce 1855 položením základního kamene před hlavním oltářem. Kamenické a řezbářské práce na stavbě prováděli Pilz, Radnický, Schöntaler a Angerler, pozlacovačem byl Heller, štukatérem byl Bergman, truhláři Roggenhofer a

Luděk Vláčil- zdroj: http://www.adamov.cz/,http://www.adamovaokoli.cz, a další, 6.3. 2016

Blansko  (BK)