Hrady.cz
Výrazně pozměněný lovecký zámek vybudovaný Liechtensteiny v l. 1806 - 1809 stojí v areálu bývalých Adamovských strojíren. Stavbu provedl zednický mistr Czeschka z Brna podle návrhu architekta Josefa Hardtmutha. U zámku byl park a obora s kolonádou.
© Luděk Vláčil 03/2016
Graficke pismenko Město Adamov leží v okrese Blansko v Jihomoravském kraji severně od Brna. Samotné město Adamov nemá příliš památek, protože vzniklo z nevelké vsi teprve ve 20. stol. s rozvojem zdejšího průmyslu. Za zmínku však stojí například zámek z počátku 19. stol. V dřívějších dobách muselo být údolí řeky Svitavy jistě krásným místem, ale v současné době zámek obklopuje areál bývalých Adamovských strojíren, takže jej zvenčí areálu téměř není vidět. Nyní je zámeček používán pro komerční účely a interiér je nepřístupný. Na zámku se nacházely původně dva pískovcové liechtensteinské znaky, z nichž jeden byl historicko-vlastivědným kroužkem zachráněn a v ...
Luděk Vláčil- zdroj: www.turistika.cz, http://www.adamov.cz a další, 4.3. 2016

historie

Původně empírový lovecký zámek nechal postavit v hlubokém údolí řeky Svitavy obklopeném lesy v letech 1806-1809 Jan Josef I. z Liechtensteinu. Stavbu provedl zednický mistr Czeschka z Brna podle návrhu architekta Josefa Hardtmutha. Původně se jednalo o jednoduchou jednopatrovou klasicistní budovu se zahradou. V zámecké budově byla zřízena také domácí kaple, která dostala v roce 1810 zvláštní svolení umožňující sloužit v ní bohoslužby. Kolem

Luděk Vláčil - zdroj: Hrady a zámky na Moravě A-Z na cesty 1987, www.turistika.cz , http://www.byciskala.cz, http://www.adamovaokoli.cz a další, 3.3. 2016

lovecký
    přestavěno