tiskárna bratří Habrovanských

tiskárna bratří Lulečských, In Monte Liliorum
Tiskárnu, jejíž výtisky byly značeny „In Monte Liliorum“ (na Liliové hoře), založil r. 1530 Jan Dubčanský ze Zdenína, zakladatel sekty Jednoty habrovanské. Byla přesunuta z Prostějova a tiskařem v ní byl Kašpar Aorgus Prostějovský. V r. 1536 tiskárna zrušena a po smrti zakladatele zanikla i sekta.
© Luděk Vláčil 02/2016
Graficke pismenko Obec Luleč (původně Lileč, Lulč či Lilč) leží v Jihomoravském kraji v okrese Vyškov. Nad obcí na Liliové hoře (Monte Liliorum) vedle kostela sv. Martina, na místě dnešní samoty č. p. 95, stávala v 1. pol. 16. stol. tiskárna sekty bratří Habrovanských. Je možné, že tento objekt (původně č. p. 3) v sobě ukrývá pozůstatky zdiva tiskárny. Okolí obce je rekreační oblastí s mnoha zajímavými místy. Na vyvýšenině mezi kostelem a roklí jsou pozůstatky hradu a dřevěná vyhlídka s posezením. Místo najdete snadno podle zdálky viditelného kostela. Na horu se dostanete přímo z obce Luleč po naučné stezce nebo od hlavní silnice cestou k lomu, v němž ...

historie

Jan Dubčanský ze Zdenína a na Habrovanech byl moravský vladyka, myslitel a spisovatel pocházející z českého rodu z Prácheňska. Narodil se někdy před rokem 1490. V roce 1512 získal sňatkem se Saloménou z Lhoty ves Habrovany s tvrzí, na níž se usadil. V roce 1527 zdědil po svém otci Luleč (tehdy Lileč) a Nemojany. Jan Dubčanský udržoval přátelské styky s Jednotou bratrskou, ale po neshodě s ní se rozhodl zřídit samostatnou církev, jíž byl hlavou.

Luděk Vláčil -zdroj: Informační cedule, https://cs.wikipedia.org, https://leporelo.info/dubcansky-ci-habrovansky-ze-zdenina-a-na-habrovanech-jan a další, 28.2. 2016

zaniklý
    není známo