Hrady.cz
Kostel a farář je v Komořanech zmiňován již r. 1347. V r. 1804 byl kostel novogoticky přestavěn. Současná budova fary byla postavena r. 1821 v klasicistním slohu. V letech 2006-2010 proběhla rekonstrukce zchátralé fary, kostela a celého okolí do nynější podoby.
© Luděk Vláčil 02/2016
Graficke pismenko Obec Komořany (německy Gundrum) se nachází v Jihomoravském kraji, v okrese Vyškov při dálnici D1 asi 3 km severovýchodně od Rousínova. Při příjezdu, směrem od Tučap, návštěvníka na kruhovém objezdu přivítá zmenšená replika sochy Svobody z r. 2010. Hlavní dominantou obce je kostel sv. Barbory. Kromě něj jsou zde ještě tři kulturní památky: objekt bývalé fary, barokní socha sv. Floriána a socha sv. Jana Nepomuckého.

historie

První přímá písemná zmínka o Komořanech je z roku 1347, kdy zde stála tvrz a kostel. V té době zde byl farářem cisterciák Bernard a po něm Alberik. V 2. polovině 16. století byl kostel zvětšen, nově zaklenut presbytář a byla přistavěna sakristie s oratoří v patře. Krátce před rokem 1617 vyhořela velká část obce. Požár zachvátil také faru a kostel. Za třicetileté války farnost zanikla a Komořany tak byly v letech 1652–1658 sloučeny s farou

Luděk Vláčil - zdroj: http://frypat.blog.cz, http://www.geospy.org, https://cs.wikipedia.org a další, 1.3. 2016

Vyškov  (VY)
    Komořany