Hrady.cz
Současný barokní kostel byl postaven v letech 1751-1753 na místě starší gotické stavby. V r. 1756 byl slavnostně vysvěcen. V r. 1826 byla postavena nová věž. Na konci II. světové války byla kostelní věž poškozena. Poté byla zvýšena a opatřena novou cibulovitou střechou.
celkový pohled na kostel od jihovýchodu
© Jan P. Štěpánek 12/2011
Graficke pismenko Obec Luleč (dříve Lileč, Lulč či Lilč) se nachází v Jihomoravském kraji v okrese Vyškov, 7 km jihozápadně od města Vyškov na úpatí Drahanské vysočiny. Luleč je rekreační obcí s mnoha zajímavostmi. Nad obcí, na kopci zvaném Liliová hora (Monte Liliorum), se tyčí z dálky viditelný římskokatolický farní kostel sv. Martina. Uvnitř je zachovalé původní zařízení. Uprostřed dvojdílného hlavního oltáře je obraz sv. Martina, který zhotovil Ignác Raab. Na výzdobě se podílel např. sochař Jan Adam Nesmann, jehož dílem jsou sochy sv. Cyrila a Metoděje, Petra a Pavla. Ke kostelu přiléhá hřbitov. Vedle něj je místo, kde v 1. pol. 16. stol. stála tiskárna bratří ...
Luděk Vláčil - zdroj: informační cedule a další., 27.2. 2016

historie

Kostel stál na Liliové hoře již na počátku 15. století. Prvně je připomínán v r. 1406 společně s hradem. V roce 1672 měl tři oltáře, dvanáct obrazů a tři zvony. V roce 1719 byly do kostela nainstalovány první varhany. Protože bývá hlavní kostel v zimě špatně přístupný, vznikl v letech 1739-1741 přímo v Lulči menší chrám sv. Isidora, který je nazýván zimní (protože se v něm slouží mše pouze v zimě). V roce 1751 byla zahájena stavba nového

Luděk Vláčil - zdroj: informační cedule, http://lulec.farnostdrnovice.cz/ a další., 2.3. 2016

Vyškov  (VY)