Hrady.cz
Správní a obytná budova vrchnostenského dvora benediktýnů z Rajhradu z r. 1720, označovaná jako zámeček. V letech 1947-1950 soukromý majetek rodu Halačků, poté od r. 1952 ve správě JZD, dnes opět v rukou původních vlastníků.
západní vstupní průčelí dvora s patrovým stavením označovaným jako zámeček
© Jan P. Štěpánek 06/2015
Graficke pismenko Nevýrazná budova někdejšího zámečku v čele bývalého vrchostenského dvora v severovýchodní části obce Domašov. Zámečkem je označována vyšší patrová budova ve střední části západního vstupního křídla. Střední osu tříosé budovy tvoří v přízemí rozměrný průjezd do vlastního dvora. Stavbu kryje polovalbová střecha. K oběma kratším průčelím se připojují nižší navazující křídla dvora.
Bývalý zámeček stejně jako dvůr dnes vlastní soukromý vlastník, který zde provozuje výrobnu nábytku a pilu. Areál tak není běžně přístupný.

historie

Ves Domašov se poprvé zmiňuje již v roce 1048 v souvislosti s listinou knížete Břetislava I., kterou daroval rajhradskému klášteru kromě jiného i území kolem Domašova. Bohužel se však ukázalo, že daná listina je falzem až ze 13. století, takže první věrohodnou zprávou je až ta z roku 1255. Historie zdejšího sídla je až mnohem mladší a souvisí s výstavbou velkého barokního dvora z iniciativy benediktýnského kláštera v Rajhradu v roce 1720. V

Jan P. Štěpánek dle F. Musil: Neznámé zámky Moravy a Slezska, 2015, 18.2. 2016

přestavěno