Hrady.cz
Kostel sv. Václava je novorománská stavba vzniklá počátkem 20. století přestavbou bývalého pivovaru z poloviny 18. století v areálu proboštského dvora. Počátkem 90. let 20. století byl kostel nově upraven a přilehlou budovu začaly využívat sestry Apoštolátu sv. Františka jako svůj klášter.
Kostel sv. Václava s klášterem
© Jiří Špaček, 02/2016
Graficke pismenko Ves Dejvice má historii dlouhou téměř tisíc let. Součástí hl. m. Prahy se stala r. 1922 a nyní je rozlehlou součástí městské části Praha 6. Dopravně je výborně dostupná metrem, jehož trasa A tu má stanice Dejvická a Bořislavka. Dvůr proboštů od sv. Víta tu byl založen ve 14. století, když jim Jan Lucemburský svěřil do správy královský majetek. Klášterní kostel sv. Václava se nachází v areálu tohoto dvora ve Starých Dejvicích na začátku Proboštské ulice.
16.2. 2016

historie

Písemně doložená historie Dejvic (pův. Degnice či Dehnice) sahá do 11. století. Prvně jsou zmiňovány r. 1088 jako majetek vyšehradské kapituly. Později zde vznikl královský statek spravovaný pražským purkrabstvím. Šlo o poplužní dvůr obklopený několika usedlostmi, zahradami, loukami a poli. Přesné umístění sice není známo, ale zřejmě to bylo na místě pozdějšího proboštského dvora. Král Jan Lucemburský totiž svůj majetek postoupil do správy

Jiří Špaček (s využitím internetových stránek wikipedie a sester františkánek), 16.2. 2016

Praha 6-Dejvice