Hrady.cz
Mlýn holandského typu vybudovali v r. 1849 Jakub Souček a Antonín Nečas. V r. 1922 mlýn zmodernizován. Později sloužil jako obydlí rodině Součkových. V r. 1964 vyhořel. V r. 1974 byl opraven a přebudován na penzion.
© Luděk Vláčil 02/2016
Graficke pismenko Obec Petrovice se nachází v okrese Blansko v Jihomoravském kraji, na okraji Drahanské vrchoviny asi 12 km severovýchodně od Blanska. Její dominantou, kromě kostela sv. Petra a Pavla, je budova mlýna holandského typu o průměru 8 m a výšce 10,2 m, která je postavena z lomového kamene na návrší za jihovýchodním okrajem obce. Neomítnutý objekt je dnes zakryt plechovou střechou. Z návrší u mlýna je krásný výhled po okolí. Přes obec procházejí zeleně a žlutě značené turistické stezky. V blízkém okolí stály ještě další tři větrné mlýny. Jeden zachovalý mlýn se nachází v obci Ostrov u Macochy, druhý v Němčicích a zřícenina třetího je v Šošůvce. Nejvyhledávanějším turistickým cílem jsou zde však Sloupsko-šošůvské a Punkevní jeskyně.

historie

Mlýn holandského typu byl postaven Jakubem Součkem a Antonínem Nečasem zřejmě v roce 1849 na návrší nad obcí Petrovice. V letech 1920-1924 vlastnil mlýn Bohuš Kremsa z Valchova, který ho v roce 1922 zmodernizoval. Byly odstraněny lopaty a mlecí složení nahradily dvě válcové stolice. K mlýnu v té době také přibyla kůlna, v níž byl plynový motor na koks. Později mlýn sloužil jako obydlí rodině Součkových. V roce 1958 byl zapsán na seznam

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.povetrnik.cz, http://www.treking.cz/ a další, 15.2. 2016

mlýn