Hrady.cz
Mlýn zřejmě postavil před r. 1858 Josef Kala, který zemřel v r. 1866 při epidemii cholery. V r. 1888 měl mlýn vyhořet. Později sloužil jako dům rodině Šamalíkově. Po 2. světové válce mlýn zchátral. Donedávna byl na místě pouze drobný pahrbek. Dnes jsou odkryty asi jeden metr vysoké zbytky zdí.
© Luděk Vláčil 02/2016
Graficke pismenko Větrný mlýn holandského typu stával u západního okraje obce Šošůvka na mírném návrší, takzvané Perníkové horce. Dnes se toto místo nazývá U větráku. Na místě bývalého mlýna jsou nedávno odkryté asi jeden metr vysoké zbytky zdí vykopané místními nadšenci. Nedošlo však k jejich konzervaci a tak se obnažené zdivo působením povětrnostních vlivů rozpadá. Objekt mlýna naleznete na samém okraji lesního remízku za novodobou kaplí sv. Václava a sv. Anežky České asi 20 m od hřbitova.

historie

Mlýn postavil pravděpodobně krátce před rokem 1858 Josef Kala. Podle zápisu v pozemkové knize byla dne 15. května 1858 uzavřena představenými obce Šošůvské kupní smlouva s Josefem Kalou na odprodej plochy 49 čtverečních sáhů (176 m2) pro vystavený povětrní mlýn. Ve zvláštní listině z roku 1860 se uvádí cena mlýna 480 zlatých. Josef Kala zemřel jako bezdětný vdovec při epidemii cholery v roce 1866. Později mlýn krátce vedl Josef Kala (příbuzný

Luděk Vláčil- zdroj: http://www.sosuvka.com, http://www.povetrnik.cz, http://davar.cz/badatelna/xref/ost_blansko_vetrne_mlyny.htm a další., 14.2. 2016

mlýn
    větrný