hrad Děvičky

Maidburg, Dívčí hrady, Maidberk, Maidenburg
Zřícenina královského hradu z roku 1222. Renesanční zeď charakteristická pro 1. polovinu 14. století. Za třicetileté války zapálen Švédy. V 18. století zcela opuštěn a ponechán svému osudu.
Pohled na vlastní jádro hradu od jihu
© Jan P. Štěpánek 07/2006
Graficke pismenko Jeďte vlakem z Brna do zastávky Popice. Vysápejte se na silnici a v dáli uvidíte Pálavské vrchy, na kterých se majestátně tyčí hrad Děvičky. Jděte stále po silničce přez hráz Pálavské přerady. V první vesnici si dejte pivčo nebo limošku a pokračujte dál na hrad, který se nalézá přímo nad Vámi na na příkré, ze tří stran nepřístupné skále.
Od nádraží je hrad vzdálen ubohých 6 km. Nebo 7,5 km severně od Mikulova,
28.5. 2002

turistické

Hrad Děvičky je možné navštívit v jakoukoliv roční dobu během dne. Nedoporučuji na hradě přespávat a to jakkoliv, neboť hrad je pod ostřížím zrakem ochránců, kteří nelítostně rozhazují pokutové bloky.
    28.5. 2002

historie

Západně od Pavlova na příkré, ze tří stran nepřístupné skále se nalézají zříceniny kdysi významného a pevného hradu zvaného Děvičky, Dívčí hrady, Maidberk (Maidenburg), který se poprvé připomíná v r. 1222 pod slovanským jménem Dewiczky. Pro své strategické postavení zůstával hrad v zeměpanském držení; z jeho počátků známe tři purkrabí: prvním byl Štěpán z Medlova, praotec slavného rodu pánů z Pernštejna, druhým rakouský Lipolt. Snad již on

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 20.4. 2004

Zkamenělé dívky
    Před hradem stojí tři skalní útesy. Jsou to podle pověsti zkamenělé dívky. Odtud pochází i název hradu Děvičky, Dívčí hrady nebo Maidenburg. V jedné z pověstí to byla tatarská princezna a její družky, v jiné tři dcery pána hradu Arnulfa, které chtěl zneuctít ďábelský Trabaccio, v jiné opět tři neposlušné zámecké dcery zakleté svojí matkou. Za tichých nocí se od těchto kamenů ozývá tichý nářek.
    Martin Stejskal: Labyrintem tajemna, Paseka 1991, 26.4. 2003
    Bílé paní
    V noci obcházejí kolem hradních zřícenin přízraky dvou bíle oděných postav. Když spatří člověka, s výkřikem prchají na Děvičky, v jejichž troskách mizí. Podle legendy jsou to dcery hradního pána, které po švédském vpádu roku 1645 byly zasypány v podzemní chodbě. Tato chodba údajně vede z hradu až pod kostel v Dolních Věstonicích, jiný podzemní vchod na Děvičky býval prý i ze sklepů v Pavlově, nebo z "panského dvora" (nyní objekt JZD) ve

Pálavský poklad
    Pod hradem je prý ukryt zlatý poklad, hlídaný velkým černým psem. Podle pověsti jej uviděla jedna žena z Pavlova, žnoucí pod Děvičkami trávu. Rozprostřela plachtu a srpem do ní nahrnula zlato. Pes ji však kousl a ruka ihned zčernala. Zvonilo právě poledne. Spolu se psem v zemi zmizelo i zlato kromě toho, co bylo na plachtě. Od té doby měla žena ochrnutou ruku.

popis

Pár pozorování na bateriové věži: Pětiboká bateriová věž, zbudovaná po roce 1529 v souvislosti s tureckým nebezpečím (viz Plaček, M. 2007: Děvičky. In: Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí, 188; k baště též Menclová, D. 1961: Vliv husitských válek na pozdně gotickou fortifikační architekturu, Umění 9, 462–463), má břit, který je armovaný většími kvádry. Věž směřuje k pokračování hřebenu, odkud hrozilo hradu největší

Břeclav  (BV)
    Pavlov