Hrady.cz
Zřejmě na přelomu 13.-14. stol. zde existovala tvrz. Přibližně v této době u ní byl postaven malý raně gotický kostelík. V 16. stol. upraven. V l. 1801-1803 za Marie Antonie, hraběnky z Daunu, kostelík upraven do současné podoby. Počátkem 21. stol. opravena fasáda. U vchodu je kříž z r. 1906.
© Luděk Vláčil 02/2016
Graficke pismenko Obec Miroslavské Knínice leží v Jihomoravském kraji v okrese Znojmo asi 4 km severně od Miroslavi. U západního okraje obce, ve volně přístupném zámeckém parku se dvěma rybníky, koupalištěm a zámkem, stojí gotický kostelík sv. Mikuláše. U vchodu do kostelíka je pískovcový kříž s nápisem: „Ó pane Ježíši Kriste, smiluj se nad dalekým pokolením lidským, a vysvoboď nás od všelikých hříchů skrze svou předrahou krev nyní i vždycky až na věky věkův. Amen.“,v přední části a zezadu je nápis: „Tento kříž dali postaviti manželé Ondřej a Kateřina Hodeček 1906 odkazem svého syna Filipa Hodečka. 1857 + 1889“. V nedaleké Miroslavi stojí velmi zajímavý zámek, přestavěný z původní tvrze.

historie

Zřejmě již někdy na přelomu 13.-14. století existovala v Knínicích tvrz. Přibližně v této době byl vystavěn v její blízkosti také malý raně gotický kostelík sv. Mikuláše. V 16. století byl kostel rozšířen o sakristii a věž. V roce 1677 byl ulit zvon ke cti sv. Mikuláše a zavěšen do kostelní věže. V letech 1801-1803 za majitelky Marie Antonie, hraběnky z Daunu, byl kostelík upraven do současné podoby a byl vybaven novými lavicemi a kvádrovou

Luděk Vláčil- zdroj: http://www.miroslavske-kninice.cz, http://www.turistika.cz a další, 10.2. 2016

Znojmo  (ZN)