Hrady.cz
Sýpka na návrší byla zbudována počátkem 19. stol., kdy ves patřila hrabatům z rodu Daunů. V r. 1949 se stala součástí nově vzniklého JZD. Dnes patří dědicům Ing. B. Letovského, posledního majitele velké části skalického velkostatku.
© Luděk Vláčil 02/2016
Graficke pismenko Obec Skalice se nachází v Jihomoravském kraji v okrese Znojmo. V severozápadní části obce na návrší nad zemědělským areálem a Domovem pro seniory stojí čtyřpatrová sýpka z počátku 19. století, která vytváří výraznou, z dáli viditelnou dominantu. Historicky cenná stavba je od roku 1958 zapsána v seznamu nemovitých památek pod č. 29030/7-6723. Vzhledem k tomu je nepravděpodobné, že bude v budoucnu sloužit svému původnímu účelu. Lze spíše očekávat rekonstrukci objektu a následné využití k veřejně-prospěšným aktivitám nebo ubytování a cestovnímu ruchu.
Luděk Vláčil - Zdroj: http://www.brownfieldy-jmk.cz, http://www.skaliceuznojma.cz a další, 8.2. 2016

historie

Podle archeologických nálezů bylo území obce osídleno již v mladší době kamenné. První písemná zmínka o Skalici je z roku 1252, kdy byl jejím majitelem Boček z Obřan. Počátkem 19. století, kdy ves patřila hrabatům z rodu Daunů, byla vybudována na návrší nad Skalicí sýpka. Posledním soukromým vlastníkem byl Ing. B. Letovský. Po druhé světové válce byl objekt znárodněn a připadl nově vzniklému zemědělskému družstvu, které bylo založeno v roce 1949

Znojmo  (ZN)
    Skalice