Hrady.cz
Mlýn vznikl zřejmě v r. 1600 a patřil k arcibiskupskému panství. V r. 1858 jej koupila rodina Friců. V r. 1898 připojena pila. V r. 1930 mlýn vyhořel a poté byl přestavěn do současné podoby. Pracoval až do 80. let 20. stol., kdy byl jeho provoz definitivně ukončen.
© Luděk Vláčil 01/2016
Graficke pismenko Dědice se nacházejí v Jihomoravském kraji v okrese Vyškov severovýchodně od okresního města, jehož jsou součástí a jsou s ním také stavebně spojeny. Zřejmě nejstarší a největší z několika bývalých dědických mlýnů byl mlýn Fricův. Jeho dnešní podoba je ze začátku 30. let 20. století. Nachází se v jihovýchodní části Dědic u říčky Hané v ulici U mlýna. V zchátralém objektu je zachováno mnohé vybavení. Mlýnský náhon však již částečně zmizel. Do přestavby v r. 1930 se na štítu mlýna nacházela plastika se znakem olomouckého biskupa Karla II. z Lichtenštejna-Kastelkornu z 2. poloviny 17. století. Dnes je plastika umístěna v muzeu ve Vyškově. Nejvýznamnější dědickou památkou je však farní kostel Nejsvětější Trojice v centru.
Luděk Vláčil - zdroj: http://vodnimlyny.cz, https://cs.wikipedia.org a další, 3.2. 2016

historie

Fricův mlýn je patrně nejstarším dědickým mlýnem. Vznikl již v roce 1600 (podle datace na štítu budovy před jeho přestavbou) na okraji vsi Dědice. Mlýn patřil k arcibiskupskému panství, od něhož byl odkoupen novými majiteli. V roce 1797 je uváděn mlynář Kummer Jiří. V roce 1858 mlýn koupil Emanuel Fric (jeho potomci pracovali na mlýně až do ukončení provozu). Začátkem 80. let 19. století mlýn převzal Florian Fritz, který k němu v roce 1898

Luděk Vláčil - zdroj: http://vodnimlyny.cz, http://fricuvmlyn.blogspot.cz a další, 3.2. 2016

mlýn