Suchánkův mlýn

Klevetův mlýn, Eliášovský mlýn
Existence mlýna je doložena již v r. 1650. V r. 1656 je zmiňován Mlynář Matouš, v roce 1675 Vykydal Pavel a po něm Jiří. Od počátku 19. stol. byl v majetku rodiny Klevetů. Posledním majitelem byl Alois Suchánek. Ve druhé polovině 20. století byl mlýn zbořen. Dnes jen skromné zbytky zdiva.
© Luděk Vláčil 01/2016
Graficke pismenko Dědice leží v Jihomoravském kraji v okrese Vyškov severovýchodně od okresního města, jehož jsou součástí a jsou s ním i stavebně propojeny. Mlýn stával na západním okraji Dědic, na rohu ulice Doktora Růžičky a Kopřivova. Dnes volné travnaté prostranství, na jehož severním okraji jsou zachovány, v části bývalého náhonu, zbytky zdiva. Část je zastavěna do novější zdi, z jejíž omítky vystupuje. Západně od lokality mlýna je dodnes patrné místo, kde býval již zaniklý mlýnský rybník.

historie

Existence Suchánkova mlýna je doložena již kolem roku 1650. Byl poháněn vodou z náhonu, který se odpojoval z Malé Hané asi 1200 metrů severovýchodně od mlýna. Množství vody zřejmě reguloval malý rybník, jenž se nalézal nad mlýnem. Pod mlýnem se náhon vracel zpět do Malé Hané. V roce 1656 je zmiňován mlynář Matouš, v roce 1675 Pavel Vykydal a po něm Jiří. Od počátku 19. století byl v majetku rodiny Klevetů. Posledním majitelem byl Alois Suchánek.

Luděk Vláčil - zdroj: http://vodnimlyny.cz a další, 6.2. 2016

mlýn