Hrady.cz
V letech 1831-1839 nechal hrabě František Daun postavit na místě kaple a údajného sídla současný zámek. Kolem vznikl park, v němž se nachází památný platan. Zámek se v r. 1954 stal majetkem České katolické charity, která zde zřídila domov důchodců. Tomuto účelu slouží zámek dodnes.
Pohled od zahrady
© Luděk Vláčil 02/2016
Graficke pismenko Obec Skalice se nachází v Jihomoravském kraji v okrese Znojmo. Její hlavní památkou je zámek s kaplí. Klasicistní čtyřkřídlá jednopatrová budova s převážně hladkými fasádami stojí v parku na severním okraji obce. Severní křídlo zámku tvoří kaple sv. Víta. se zachovalým interiérem. Celý nově opravený objekt slouží jako domov seniorů a je veřejnosti nepřístupný. V zámeckém parku se nachází kamenná kašna z druhé poloviny 18. století se sousoším dvou delfínů. V západní části zámeckého anglického parku, u potoka Skalička, roste památný platan. Na kopci nad obcí stojí sýpky ze začátku 19. století.
Luděk Vláčil- zdroj: http://www.skaliceuznojma.cz/, https://cs.wikipedia.org, Hrady a zámky na moravě., 31.1. 2016

historie

První písemná zmínka o Skalici pochází z roku 1252, kdy ji vlastnil Boček z Obřan. Na místě dnešního zámku stávala dříve pravděpodobně tvrz, kterou založili zřejmě v polovině 16. století prvními příslušníci rodu Jankovských z Vlašimi a na Skalici. V roce 1624 Skalici prodal její majitel Jan z Lipé bítovské větvi pánu Jankovských z Vlašimi. První doklady o skalickém zámku mají pocházet již z let 1633-1657 z vrchnostenských účtů. Původně se mělo

Luděk Vláčil- zdroj: Hrady a zámky na Moravě, https://cs.wikipedia.org, http://www.skaliceuznojma.cz/, 5.2. 2016

Znojmo  (ZN)
    Skalice