Hrady.cz
V r. 1932 byla na severním okraji Pařezovic založena současná kamenná kaple. O stavbu se zasloužily sestry Antonie a Marie Luskovy, což připomíná deska nad vchodem. V r. 1933 měla být dokončena a 8. října téhož roku posvěcena. Před kaplí je opravený kamenný kříž.
© Luděk Vláčil 01/2016
Graficke pismenko Pařezovice se nacházejí v Jihomoravském kraji v okrese Vyškov, na úpatí Drahanské vrchoviny u vodní nádrže Opatovice. Dnes je malá ves, do níž vede pouze úzká vedlejší cesta, částí okresního města Vyškova. Dominantou vesnice v krásné lesnaté krajině je kamenná kaple sv. Terezie, před níž stojí nově zrekonstruovaný kamenný kříž. Nad vchodem je kamenná deska s nápisem: V UPOMÍNKU NA MARII A ANTONII LUSKOVY ZAKLADATELKY TÉTO KAPLE.

historie

Pařezovice byly založeny jako panská ves na místě vykáceného lesa roku 1766. Později byly sloučeny s Lhotou a poté i s Rychtářovem. Dnes jsou částí města Vyškova. Ves se od svého vzniku příliš nerozšířila a zřejmě zde nestálá ani žádná kaple. Současná kamenná kaple, jejíž patronkou je sv. Terezie, byla založena v roce 1932. O stavbu se zasloužily sestry Antonie a Marie Luskovy, což připomíná deska nad vchodem. Jedna ze sester měla ve stáří

Luděk Vláčil- zdroj: http://www.vyskov-mesto.cz, informační cedule u kaple., 31.1. 2016

Vyškov  (VY)