Hrady.cz
Dne 17. října 1910 byl položen základní kámen kostela a 2. srpna 1911 byla stavba dokončena. 3. září 1911 byl kostel vysvěcen Antonínem Cyrilem Stojanem. Za okupace zabaveny zvony. Po skončení II. světové války kostel opraven. V r. 1987 byla opravena fasáda a střecha budovy.
© Luděk Vláčil 01/2016
Graficke pismenko Obec Podivice se nachází v Jihomoravském kraji v okrese Vyškov asi 5 km západně od Brodku u Prostějova. Obec obklopuje vojenský újezd Březina s množstvím cvičných bunkrů. V severní části Podivic stojí farní kostel z let 1910-1911 a před ním stojí socha svaté Anny zhotovená v roce 1908.
Kostel je zasvěcen sv. Cyrilu a Metodějovi. Je zajímavostí, že většina, asi tři čtvrtiny, chrámů zasvěcených těmto dvěma slovanským světcům je na území Moravy. Zbývající, asi čtvrtina, se nachází na území Čech, Slovenska, Srbska, Bulharska, Slovinska a dalších zemí.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1131. Před vybudováním kostela sv. Cyrila a Metoděje není v obci doložena žádná sakrální stavba. Od roku 1891 se začalo se shromažďováním prostředků ke stavbě chrámu. Dne 17. října 1910 byl slavnostně položen základní kámen stavby. Na jaře 1910 se začalo se stavbou věže, na kterou byly 6. dubna 1911 dovezeny čtyři nové zvony. 2. srpna byla stavba dokončena a zkolaudována. 3. září 1911 kostel svatého

Vyškov  (VY)
    Podivice