Hrady.cz
U pramene Strachotínka údajně kázali sv. Cyril a Metoděj. Podle pověsti voda z pramene ochránila v r. 1855 obyvatele osady před cholerou. Proto se rozhodli na tomto místě postavit kapli. Dne 5. července 1871 byl položen základní kámen a ještě téhož roku byla novogotická kaple dokončena.
© Luděk Vláčil 01/2016
Graficke pismenko Osada Hamiltony, v níž se kaple nachází, je součástí města Vyškov. Osada leží severozápadně od vsi Dědice v údolí Velké Hané. Zpod kaple vyvěrá pramen Strachotínka, u něhož podle místní tradice údajně křtili a kázali slovanští věrozvěstové sv. Cyril a Metoděj. Strachotínka získala svůj název podle staroslovanského označení pro jméno Metoděj - Strachota. Někdy se jako Strachotínka označuje i kaple, hlavně mezi místními. Na území osady, naproti od kaple, se nachází pozůstatky hrádku Dědice.

historie

Někdy v letech 1761-1776, za olomouckého biskupa a hraběte Maxmiliána z Hamiltonu, podle něhož získala osada i své jméno, zde byla založena ves Hamiltony. Podle místní tradice u pramene Strachotínka kázali a křtili slovanští věrozvěsti sv. Cyril a Metoděj. S tímto pramenem je úzce spojena i historie samotné kaple. Podle pověsti voda z pramene ochránila obyvatele osady před cholerou, která v roce 1855 v kraji řádila. Proto se rozhodli na tomto

Jak vznikl pramen Strachotínka
    Pověst praví, že bratři ze Soluně šli za parného dne, až došli na toto místo, kde je již očekávala spousta místních obyvatel. Cyril vystoupil na balvan a vyprávěl lidem, co je účelem příchodu jeho i jeho bratra Metoděje (Strachoty). Znavený vedrem a dlouhou cestou náhle Cyril klesl do rukou nejbližších posluchačů. Metoděj udeřil patou do skály, odkud vytryskl pramen, jíž omdlelého Cyrila vzkřísil. Od té doby je zde studánka, která byla podle

Vyškov  (VY)
    Hamiltony