Hrady.cz
Zřícenina hradu. R. 1374 majetkem Zdeňka z Valdštejna, poté r. 1407 Petra ze Sloupna. Jako poslední zde sídlil Zdeněk ze Sloupna, r. 1454. Koncem 15. stol. panství připojeno k Semilům, poté k Návarovu, a v r. 1511 k Hrubé skále. R. 1514 hrad pustý.
hrad Košťálov
Skromné pozůstatky gotického hradu

Košťálov

Graficke pismenko Malý šlechtický hrad stával na kopci na východní straně stejnojmenné obce při silnici z Jilemnice do Lomnice nad Popelkou. První zprávy o hradu jsou z roku 1374, kdy jej vlastnil Zdeněk z Valdštejna. Je však velmi pravděpodobné, že hrad byl postaven dříve. V letech 1364–1369 patřilo panství Jarkovi z Valdštejna, po něm Zdeňkovi z Valdštejna a Košťálova, který zemřel nejpozději roku 1388. Po jeho smrti připadla část majetku vdově Kateřině, hrad však získal král. Roku 1407 jej vlastní Petr Kštice ze Sloupna a posledním známým držitelem byl Zdeněk ze Sloupna, který se připomíná v letech 1433–1454. Ve druhé polovině 15. století byl hrad opuštěn, začíná chátrat a zboží je připojeno k panství semilskému. Roku 1514 je uváděn jako pustý.
vladimír kotek, 10.3. 2010

popis

Protáhlý vrch prudce spadal na západní straně do údolí, proto stačilo hrad opevnit jen ze zbylých světových stran, ze kterých byl obehnán příkopem a valem, na severní straně zdvojenými. Zde byl vnitřní val rozšířen do trojúhelníkové plochy, ve které se dodnes zachovala vyhloubená jáma, dříve snad studna. Vstup do hradu byl nejspíš z jižní strany přes lichoběžníkové předhradí, ve kterém dnes nejsou patrny žádné stopy opevnění ani zástavby.

vladimír kotek , 13.3. 2010

nepatrné zbytky zdí