Den boje za svobodu a demokracii
Dvojvila bratří Čapků se společnou zahradou vznikla v letech 1923-1924 podle plánů Ladislava Machoně v tzv. národním slohu. Rozhodnutím z r. 2013 odkoupila polovinu patřící pův. Karlu Čapkovi městská část Praha 10 a po rekonstrukci ji do r. 2018 plánuje zpřístupnit veřejnosti.
Dvojvila bratří Čapků
© Jiří Špaček, 12/2015
Graficke pismenko Poněkud zastrčená, úzká a krátká ulička, která spojuje ulice Vlašimskou a U Zdravotního ústavu, nese pojmenování Bratří Čapků. Asi uprostřed tvoří jakýsi "zub" a z rozšířeného prostranství se otevírá pohled na nepříliš nápadný dům porostlý břečťanem, vlastně dvojdům. V pravé polovině při pohledu z ulice (č. p. 1853/28) bydlel slavný spisovatel Karel Čapek se svým ovdovělým otcem a později se svou manželkou, herečkou a spisovatelkou Olgou Scheinpflugovou. V levé části (č. p. 1854/30) žil jeho bratr Josef, vysoce ceněný moderní malíř, se svou rodinou. Na Josefově části se od r. 1983 nachází pamětní deska, připomínající pobyt obou bratrů. ...
Jiří Špaček, 14.12. 2015

historie

Počátkem 20. let 20. století vyrostlo kolem Prahy několik kolonií úřednických rodinných domů, jakýchsi osad, které byly postaveny na základě teorie zahradních měst. Jedna z nich vznikla na východním okraji vinohradského katastru jako kolonie Spolku žurnalistů. Právě tady si nechali postavit společný dům také bratři Josef a Karel Čapkové. Jejich dvojvilu postavil v letech 1923–1924 architekt Ladislav Machoň ve stylu tzv. národního slohu. Dům

Jiří Špaček (s využitím internetových stránek wikipedie a MČ Praha 10), 15.12. 2015

Praha 10-Vinohrady