Hrady.cz
První zmínka o obci je z r. 1310. Na místě staršího románského kostela byl asi ve 2. čtvrtině 14. stol. postaven gotický kostel, který je prvně zmiňován r. 1345. V kostele jsou části gotických maleb, citáty z Písma z r. 1580 a náhrobek Jindřicha Kralického z Kralic. U kostela pomník Bible kralické.
© Luděk Vláčil 12/2014
Graficke pismenko Obec Kralice nad Oslavou se nachází v kraji Vysočina na východ od okresního města Třebíče asi 2 km východním směrem od Náměště nad Oslavou. Filiální gotický kostel sv. Martina stojí v Martinské ulici u památníku Bible kralické, v němž je i muzeum Bible a vedle jsou zachovány pozůstatky kralické tvrze, kde se Bible tiskla.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1310, kdy se uvádí jméno Mikuláš z Kralic. Nedaleko tvrze, v místě staršího románského kostela či rotundy, byl zřejmě ve 2. čtvrtině 14. století založen současný gotický kostel. Poprvé se kostel zmiňuje roku 1345 v souvislosti s místním farářem. Kostelní věž patrně plnila v minulosti i obrannou funkci. Od poloviny 16. století byl kostel modlitebnou Jednoty bratrské. V interiéru kostela jsou zachovány

Třebíč  (TR)
    Kralice nad Oslavou