hrad Rácov

Dráčov
Příkopy a valy zaniklého hrádku asi z 14. stol. O hradu samotném je zmínka až v 16. století, když se uvádí jako pustý. Kameny z hradu byly použity na stavbu zámečku Neuberk.
Na vrcholu stával hrad Rácov
Graficke pismenko Nepatrné zbytky hradu Rácov a zámek Neuberk se nachází 2 km jihozápadně od Mladé Boleslavi. Původní hrad Rácov v literatuře též nazývaný Dráčov, byl v majetku boleslavských kněží Václava a Jakuba z Rácova. Roku 1576 je již hrádek uváděn jako zpustlý a jeho části, respektive stavební kameny byly užity pro stavbu zámečku Neuberk. Dnes jsou na místě pouze velmi nepatrné zbytky valové fortifikace. Lokalita se zámkem se nachází na jihozápadním okraje města Mladé Boleslavi v místní části Neuberk a přístup k zámku je nejsnadnější po silnici. Zámek nechal vystavět asi v roce 1730 Ignác z Neuberka, který vlastnil blízké Čejetice. Dnes je objekt účelově využíván. Zajímavostí je, že zde po jistou dobu pobýval i Josef Dobrovský.
21.8. 2005

Racov hrádek.
    Nedaleko od města Boleslavě nad samým zámkem Neuberkem vybíhá z výšiny, na níž jde silnice od Bezděčína k Podolci, ostroh, jenž klínovitým koncem k Neuberku spadá. Zde stával hrádek, z něhož posud zbyly příkopy. Hlubokým příkopem a náspem před ním nasypaným oddělen byl od planiny, kromě toho bylo hradiště ještě jednou překopáno, tak že tu bylo malé předhradí a zadní hrádek čili prostora asi tak velká, co by stálo hrubé věžovaté stavení. Dnes

August Sedláček, Hrady, zámky a tvrze Království Českého X./40, 4.9. 2005

není známo