Hrady.cz
Mohutné torzo zdiva hradu založeného v polovině 14. století. Kvůli sporům prodán Jimramovi z Pernštejna. Protože se stal sídlem loupežníků, byl v r. 1519 pobořen a po postavení nové tvrze zpustl.
Pohled na torzo hradního paláce a část obvodového zdiva od severu
© Jan P. Štěpánek 08/2006
Graficke pismenko Zřícenina hradu stojí na levém břehu Svratky přímo v obci Dalečín, na poměrně nevýrazné zvýšenině jejího břehu, u silnice směrem na Vír. Je téměř s podivem, že z hradu zůstalo zachováno tolik z nadzemního zdiva. A to především úsek západní plášťové zdi, dokonce v plné výšce. Většina podobných míst, které stojí v blízkosti novodobé zástavby, se totiž stanou zdrojem levného stavebního materiálu a bývají do základu rozebrány a druhotně využity. V případe Dalečína se tak nestalo a mimo zmíněného úseku plášťové zdi je zachován celý jeho obvod, místy až 3 m vysoký, základy vstupního objektu i pozdějšího ohrazení, včetně zbytků ...

historie

Jednou z osad, jež vznikla jako hornické sídliště na horním toku řeky Svratky, je Dalečín. Nasvědčuje tomu zasvěcení kostela sv. Jakubu Většímu, patronu horníků. Když se kraj feudalizoval, dostal se Dalečín do držení pánů s křídlem v erbu, kteří se psali po Tasově a Lomnici u Tišnova. Stal se střediskem statku, k němuž náležela řada okolních vsí. Dalečín se poprvé připomíná r. 1349, kdy jej postoupila Klára, druhá manželka Znaty z Tasova,

Žďár nad Sázavou  (ZR)
    Dalečín