Hrady.cz
Zaniklý hrad zmiňován v l. 1308-1453. Dříve mylně umisťován do prostor domu pánů z Lipé. Dnes se předpokládá, že stával v místech za farou na náměstí. Po zániku asi využit k hospodářským účelům, později zbourán. Dochovány možné artefakty ve zdivu stodoly. Místo čeká na řádný archeologický průzkum.
Hlavní obrázek místa
Pohled na historické centrum Ivančic z rozhledny Réna. Přesné místo městského hradu zatím neznáme. Jedna z variant ho umísťuje zhruba do míst za vysokým bílým domem vpravo uprostřed na snímku.
Graficke pismenko V Ivančicích stával ve středověku hrad, který je písemně zmiňován v letech 1308 a 1329. Podle všeho však ještě v r. 1304 neexistoval, neboť v tomto roce bylo město napadeno Kumány a obyvatelé se tehdy ukryli v kostele, kde byli nakonec upáleni. Možná právě to byl důvod k jeho stavbě. Město s hradem získal darem od krále Zikmunda v r. 1423 Petr Gewsar z Mohelna. Samotné město je poprvé zmiňováno k r. 1221 a patří ke starým sídelním útvarům u nás. V r. 1429 jsou majiteli husité, následně je majetek lénem bratrů Martina a Bernarda Amaiserů. Naposledy je o hradě zmínka v r. 1453, kdy majetky získává rod ...
Ivo Rozehnal - zdroje - wikipedia a Hrady, zámky, tvrze jižní Morava I/III 2015 a http://archiv.zrcadlo.info/expedice/76expedice18_07.pdf, 26.11. 2015

zaniklý
    není známo