Hrady.cz
Pozdně gotická tvrz s vodním příkopem, renesančně přestavěná. Do konfiskací po Bílé hoře v majetku Berků z Dubé, potom přešla na Valdštejny. Objekt se nachází ve stejnojmenné vsi v bývalém vojenském výcvikovém prostoru Ralsko.
Kuřívody
2003 ©Hana Kubikova
Graficke pismenko O datu založení tvrze se vedou dodnes domněnky. Zřejmě její nejstarší část pochází ze 13. století. Dnešní, téměř dokonalá čtvercová stavba se sevřeným nádvořím zachovává stav po renesanční přestavbě v letech 1600–1620. Byla obklopena vodním příkopem, dnes patrným jen zčásti. Dílčí úpravy a přestavby, hlavně snížení vstupní věže koncem 19. století určily stavbě dnešní tvář. Objekt svou polohou po dlouhá léta spadal do velkoplošného vojenského výcvikového prostoru Ralsko. Zámek tím moc neutrpěl, ovšem více se změnila celá tvář vsi. Byly zbourány cenné historické stavby a vyrostly zde obludné vojenské objekty. Jak už to u VVP bývá, zaniklo množství okolních vesnic ...
Pavel Jarý, 2.8. 2007

historie

Městečko při záhvozdské stezce založil zřejmě ve druhé polovině 13. století Hynek z Dubé. Poprvé je zmíněno v roce 1279 pod jménem Vristad jako místo s kostelem, které navštěvovala královna vdova Kunhuta vězněná na Bezdězi. V roce 1297 dostal Hynek Kuřívody od Václava II. do dědičného vlastnictví, jeho potomci se píší s predikátem Berkové z Dubé. O zdejším panském sídle je první zmínka až v roce 1415 v souvislosti s Václavem Berkou z Dubé, o

Ivka (J. Úlovec v Encyklopedie českých tvrzí, II. díl, Argo, Praha 2000), 5.8. 2007

popis

Tvrz byla postavena někdy kolem roku 1400. V první fázi výstavby vznikla téměř dva metry silná obvodová hradba se vstupní hranolovou věží v čele a obdélný zřejmě patrový palác o rozměrech 10,5x24,5 metru. Okolo tvrze byl dodnes částečně dochovaný vodní příkop a valy. Ke konci 15. století bylo přistavěno severní křídlo. Další dvě kratší křídla nechal přistavět v konci 16. století Bohuchval. Většina místností byla zaklenuta valenými klenbami s

Liberecký kraj
     Česká Lípa  (CL)