Hrady.cz
Husův sbor na Vinohradech byl postaven v letech 1930-1933 podle návrhu architekta Pavla Janáka v konstruktivistickém slohu pro Církev čs. husitskou. Tvoří jej modlitebna, věž a obytný dům, spojené v jeden celek. Pod modlitebnou je od r. 1938 kolumbárium, zvýšené od r. 1947 o druhé patro.
Husův sbor na Vinohradech
© Jiří Špaček, 11/2015
Graficke pismenko Vinohradský Husův sbor se nachází na rozhraní dnešních městských částí Praha 2 a Praha 10 na nároží ulic U Vodárny a Dykovy. Jeho dominantní štíhlá věž se tyčí v sousedství někdejší vinohradské vodárny. Vinohradská vodárna je také název nejbližší tramvajové zastávky v Korunní ulici.
14.11. 2015

historie

Husův sbor na Vinohradech je modlitebna Církve čs. husitské na rohu ulic U Vodárny a Dykovy v Praze 10. Byl postaven v letech 1930-1933 podle návrhu architekta Pavla Janáka v konstruktivistickém slohu. Vinohradská církevní obec zakoupila v roce 1925 pro stavbu sboru parcelu v blízkosti bývalé vodárny. Ještě před tím byly vytvořeny dva ideové návrhy Husova sboru na Vinohradech architekty Hanušem Hladíkem a Tomášem Šaškem. Velmi pokrokové radě

Jiří Špaček (s využitím internetových stránek wikipedie), 14.11. 2015

popis

Třídílná stavba se skládá z vlastní modlitebny, věže a obytného domu. Vnitřkem skeletové železobetonové věže bez obvodového pláště vede točité schodiště a její vrchol je ozdoben husitským kalichem. Obytný objekt je pětiposchoďový, má plochou střechu a hladká průčelí. Součástí komplexu je i kolumbárium, které vzniklo v roce 1938 přestavbou z divadelního sálu podle návrhu arch. Jiřího Jakuba. V roce 1947 k němu bylo přistavěno druhé

Praha 10-Vinohrady