Hamlíkov

zaniklá ves
Zaniklá ves ze 13. stol. prvně zmiňována r. 1353. Hamlíkov je dále zmiňován v l. 1385, 1407 a 1437. V r. 1493 je uváděn jako pustý. Někdy v l. 1550-1567 byla ves znovu osídlena, ale r. 1596 se opět uvádí jako pustá. Dále již nebyla obnovena. Lokalizována profesorem MUDr. Ervínem Černým r. 1958.
© Luděk Vláčil 10/2015
Graficke pismenko Zaniklá středověká vesnice Hamlíkov leží v okrese Vyškov na katastrálním území obce Podomí, 1 km severně od obce Ruprechtov na okraji lesa v příkrém úbočí Psího žlebu. Nejlépe se k lokalitě dostanete z obce Ruprechtov, odkud vede polní cesta, která vás zavede až na okraj lesa, kde najdete informační ceduli. Stopy po domech jsou patrny jen po levé, severní straně potůčku.

historie

Podle archeologických nálezů ves Hamlíkov vznikla již někdy v polovině 13. století. Je pravděpodobné, že od počátku byla jednou ze vsí patřících k hradu Holštejnu, jehož vlastníkem byl Hartman z Holštejna, který byl jedním z kolonizátorů Drahanské vrchoviny. V soupisu osad z roku 1349 koupených Vokem I. z Holštejna se tato ves však neuvádí. Je tedy též možné, že Hamlíkov patřil k hradu Kuchlovu, jehož majitelem byl neznámý šlechtic. Drahanskou

Luděk Vláčil- zdroj: http://www.ruprechtov.cz , https://cs.wikipedia.org , informační cedule, 25.10. 2015

Krysař z Hameln
    Podle německého historika Wolfganga Wanna je možné, že ves Hamlíkov je onou tajemnou vsí, do které v roce 1284 legendární krysař odvedl děti z města Hameln. Ve skutečnosti se mělo jednat o lokátora, přivádějícího nové osadníky do neosídlených oblastí Moravy, kteří zakládali nové osady. Název Hamlíkov má být počeštělá podoba německého jména Hämlingen, což znamená "Hamelnští". Tuto svou teorii podpírá například i tím, že německé město Hameln leží

Luděk Vláčil- zdroj: informační cedule , https://cs.wikipedia.org, 25.10. 2015

Vyškov  (VY)