Den boje za svobodu a demokracii
Barokní kostel sv. Jana Nepomuckého v dominantní poloze v Chuchelském háji byl vybudován r. 1729 nákladem blíže neznámého polského šlechtice jako výraz díků za uzdravení v místních lázních. Po vykradení r. 1793 zpustl, opraven v letech 1846-1849 a naposled zásadně obnoven v letech 1992-1993.
Kostel v Chuchelském háji
© Jiří Špaček, 07/2015
Graficke pismenko První historická zmínka o Chuchli pochází z roku 1135, kdy se zde přihodila nehoda pražskému biskupu Menhartovi. Některé prameny uvádějí jako rok první historické zmínky již rok 1132. Přemysl Otakar II. získal zdejší dvorec výměnou za jiné statky s biskupem Janem r. 1268 a přivtělil Chuchli ke svému loveckému zámku na Zbraslavi. Václav II. tyto statky poté daroval zbraslavskému klášteru cisterciáků, který nechal postavit. Roku 1304 to znovu potvrdil v darovací listině. Chuchle patřila klášteru až do jeho zrušení Josefem II. v roce 1785. Bývalé klášterní panství koupil roku 1825 kníže Bedřich z Oettingen-Wallerstein. Tento rod byl poslední chuchelskou ...
19.10. 2015

historie

Barokní kostel, který pochází z r. 1729, nechal podle zbraslavské kroniky postavit bohatý, blíže neznámý polský šlechtic, který se léčil v malochuchelských lázních a často sem vycházel na vyhlídku. Jako výraz poděkování za uzdravení dal na tomto místě vystavět kostel. Když se pak dozvěděl, že kdysi tu vedla cesta z Pražského hradu na Zbraslav a podle pověsti po ní putovával i sv. Jan Nepomucký k obrazu Panny Marie Zbraslavské ve zbraslavském

Jiří Špaček (s využitím informací farnosti u sv. Filipa a Jakuba), 16.10. 2015

Praha 5-Velká Chuchle