Hrady.cz
Rodinná vila arch. Otto Rothmayera, žáka a spolupracovníka arch. Josipa Plečnika, vznikla podle jeho vlastních plánů v letech 1928-1929. Od r. 2008 je ve správě Muzea hl. m. Prahy a v říjnu 2015 byla zpřístupněna veřejnosti. Má postavení národní kulturní památky.
Rothmayerova vila
© Jiří Špaček, 6/2015
Graficke pismenko Ačkoli je ve většině informačních materiálů uváděno, že Rothmayerova vila se nachází v pražských Střešovicích, je to chybný údaj, neboť ve skutečnosti leží na katastru Břevnova. Potvrzuje to jednak tabule s označením ulice U Páté baterie umístěná přímo na zahradním plotu vily (viz obrázek) a zejména popisné číslo 896, které přísluší břevnovskému katastru.
Rothmayerova vila leží na rohu břevnovských ulic U Vojenské nemocnice a U Páté baterie. Nejsnadnější přístup k ní je od zastávky Vojenská nemocnice, kterou projíždějí tramvaje směrem na Petřiny. Vila leží téměř naproti přes ulici proti hlavnímu vchodu do Ústřední vojenské nemocnice. Ta je také obecně označována jako "střešovická", přestože se rovněž nachází na katastru Břevnova.
13.10. 2015

historie

Rodinná vila architekta Otto Rothmayera (1892-1966) byla podle jeho vlastních plánů postavena v letech 1928-1929. Stavba byla inspirována středomořskou tradicí, kterou zprostředkovával na našem území arch. Josip Plečnik. Její asketická podoba se omezuje na základní útvary kvádru a válce, který ukrývá točité schodiště. Interiéry vily nebyly rozlehlé, avšak zcela zásadní bylo jejich napojení na verandu a malebnou zahradu, kterou architekt sám

Jiří Špaček (s využitím informací Muzea hl. m. Prahy), 14.10. 2015

Praha 6- Břevnov