Hrady.cz
Hrad zal. před r. 1241 Zdeslavem z Divišova. Ve 14. stol. přestavován. R. 1467 dobyt vojsky Jiřího z Poděbrad, obnoven a v pol. 16. stol. přestavěn. Významné úpravy v 18. stol., ve stol. 19. a 20. menší úpravy. Zdeslavovi potomci hrad drží doposud.
Hrad Český Šternberk
pohled od východu
Graficke pismenko Na Český Šternberk je nejlepší jet vláčkem. Stejnojmenná zastávka je nedaleko hradu. Celkově je krajina okolo hradu velice příjemná – tak akorát na výlet. V létě se dá koupat v Sázavě nad jezem.

28.5. 2002

historie

Zachovaný hrad na úzkém klesajícím hřebeni, sledujícím levý břeh Sázavy ve stejnojmenné obci. Hrad založil Zdeslav z Divišova před rokem 1241 a jeho potomci, kteří se po hradu píší, ho drží doposud. Hrad byl přestavován ve 14. století. Jako majetek Petra Konopišťského ze Šternberka byl v roce 1467 obležen a dobyt vojsky Jiřího z Poděbrad. Poté byl obnoven a další přestavba následovala okolo poloviny 16. století. Výrazných úprav se Český

28.5. 2002

Ztracený poklad
    Pán hradu Šternberka prodal odlehlý dvorec, který náležel k jeho panství, za sto tisíc zlatých. V tajnosti přivezl peníze na Šternberk a uložil je do dubové, železem okované truhly, neboť se o ně velmi bál. Byl člověk lakotný a o světský majetek se strachoval víc nežli o duši. I před vlastním služebnictvem své peníze střežil, den co den je přepočítával a těšil se jejich cinkotem. Po čase musel odcestovati do Vídně, kam byl povolán v úřad k

2.9. 2002
    Český Šternberk
    Již od věku třináctého ční nad řekou Sázavou hrad Český Šternberk. Vypravuje se zde o pokladech i o čertech. Nedaleko hradu stojí vysoká skála, obklopená temným lesem. Pověst praví, že ve skále byla kdysi puklina, které vedla až do nitra skály. Tu také objevil jeden z pánů a ukryl zde rodový poklad. Bylo parné léto a místní sedlák se procházel zrovna po lese, když se přihnala bouřka. Sedlák nevěděl, kam se skrýt, až stanul před skálou a objevil

www, 6.7. 2006
    Poklad
    Pod hradem ve skalách byl prý ukryt poklad. Na Velký pátek, v den, kdy se otvírají útroby země, skála pukne a dukáty se sypou do Sázavy. Občas v ní lze najít zlatý plíšek. O tom, že pověst měla reálné jádro, svědčí zpřístupněná expozice tzv. šternberského pokladu, nalezeného v odlehlém hradním prostoru v roce 1971.