Arco di Settimio Severo

oblouk Septimia Severa, Roma/Řím
Vítězný oblouk vysoký 20,8 m a široký 23,2 m nechali postavit císaři Septimiu Severovi jeho synové Caracalla a Geta v r. 203 n. l. Oblouk byl později součástí kostela. V průběhu staletí byl částečně zakryt zeminou a odkryt až v 19. stol. během vykopávek. Nejzachovalejší stavba na Foru Romanu.
© Luděk Vláčil 06/2014
Graficke pismenko Vítězný oblouk nechali postavit z bílého mramoru svému otci, císaři Septimiu Severovi (146-211) jeho dva synové Caracalla (188-217) a Geta (189-211) v roce 203 n. l., aby připomínal výpravy proti Parthům a Arabům v letech 194-195 a 197-199. Po smrti Septimia Severa vládli Caracalla a Geta společně. V roce 211 však dal Caracalla svého nenáviděného bratra zavraždit a všechny zmínky o Getovi i jeho podobizny byly z veřejných staveb odstraněny. Oblouk byl později součástí kostela a zůstal dlouho v církevním majetku, proto jej lidé nerozebrali na stavbu domů a dodnes zůstal nejzachovalejší stavbou na Foru Romanu. Během ...
Luděk Vláčil - zdroj: https://cs.wikipedia.org , http://www.turistika.cz , http://rim.me.cz, 17.10. 2015

popis

Oblouk má tři brány s čtyřmi předsunutými dekorativními sloupy. Je 20,8 m vysoký a 23,2 m široký. Výška velké prostřední brány je 12,2 m. Do všech bran původně vedlo schodiště a prostřední brána má dnes rampy, aby se jí dalo projet. Na horní terase kdysi stálo sousoší tří mužů (Septimia Severa, Caracally a Gety) ve voze se čtyřspřežím. Na oblouku je vyobrazeno mnoho postav antické mytologie a dějin, například bůh Mars, Fortuna, Herkules, Bakchus

brána, opevnění
    Itálie