Hrady.cz
Přírodní rezervace Kopeč u stejnojmenné vsi byla vyhlášena na rozloze 2 ha už r. 1946. Tvoří ji dva pahorky sopečného původu označované jako Homolka a Dlouhý vrch a několik dalších bezejmenných vyvýšenin. Na stráních je chráněna řada druhů teplomilných stepních společenstev. Místo dalekého výhledu.
Kopeč-Homolka
© Jiří Špaček, 09/2015
Graficke pismenko Ves Kopeč asi s padesátkou obyvatel je částí obce Úžice. Prochází jí silnice II/522 od Postřižína a města Odolena Voda do Chlumína. Pozoruhodná přírodní rezervace se nachází na východním okraji vsi. Přístup k ní najdeme při příjezdu od Odoleny Vody hned před prvním domem, kde u smutečních vrb odbočuje polní cesta uzavřená závorou. Do rezervace však vede pěšina, která z ní ihned odbočuje nejprve vlevo za ploty stavení a pak se stočí vpravo po úpatí Dlouhého vrchu. Tady už najdeme i informační tabule rezervace.
Místo je snadno dostupné i železnicí. Jen asi 1 km severně leží zastávka Netřeba na regionální trati 092 spojující Kralupy nad Vltavou s Neratovicemi a Čelákovicemi.
Ves Kopeč leží mimo značené turistické i cykloturistické trasy.
20.9. 2015

popis

Přírodní rezervace Kopeč se nachází u stejnojmenné vsi, která je částí obce Úžice v okrese Mělník. Byla vyhlášena na rozloze 2 ha už v roce 1946 a patří tak k nejstarším chráněným územím ve Středočeském kraji. Tvoří ji dva pahorky sopečného původu označované jako Homolka a Dlouhý vrch a několik dalších bezejmenných vyvýšenin. Vyvřelé kopečky vznikly v důsledku třetihorní sopečné činnosti podobně jako České středohoří nebo Říp, tady je však místo

Jiří Špaček (zdroj: Půvabné vyhlídky na Čechy, SW Travel 2006), 20.9. 2015

přírodní scenerie