Hrady.cz
Zámek postaven v polovině 16. stol. na místě zpustlé tvrze. Během třicetileté války vypálen. V 2. polovině 18. stol. částečně opraven. Na stavbě pravděpodobně pracovali italští a francoužští mistři.
© Luděk Pitter 10/2004
Graficke pismenko Zámek najdeme ve stejnojmenné obci nedaleko Kralovic. Je v soukromých rukou a v současné době v rekonstrukci. Stojí nad Kaceřovem a již zdálky upoutá Vaši pozornost.
Vlastní zámek je mohutná čtyřkřídlá převážně dvoupatrová budova s obdélníkovým nádvořím. Je obklopen z části zarostlým vyzděným příkopem se zbytky nárožních bastionů. Původní středověká tvrz byla zastavěna do hmoty zámku v jeho severní části, kde se původně dochovala věž tvrze, jak je patrné na starých vyobrazeních zámku. V přízemí obráceném na nádvoří jsou arkády na všech čtyřech stranách, v patře jen na stranách bočních. Zámek obklopuje francouzská zahrada s fontánou, rekonstruovaná do dnešní podoby v době kdy byl zámek majetkem státu.
25.10. 2004

historie

Ve druhé polovině 14. století, v době kdy Kaceřov byl v majetku či v nájmu Ctibora ze Švamberka, již stála na místě zámku tvrz. V roce 1430 byl Kacéřov za husitských válek vypálen a tvrz pobořena. O Kaceřov v 16 stol. usiloval Florián Gryspek z Gryspeku a v roce 1539 mu byl Kaceřov zastaven na čtyři generace. Protože tvrz byla zpustlá zahájil v kolem roku 1540 výstavbu zámku. Stavba se postupně dokončovala až do roku 1562. Zámek i obec Kaceřov

25.10. 2004

Záhuba Gryspeků
    Když Florián Gryspek roku 1588 zemřel, požehnán jsa věkem, přestoupili synové k víře protestantské. Jeho vnukové, sedící na Kaceřově, postavili se za českého odboje proti císaři Ferdinandu II. a vydatně pomáhali veliteli vojska stavovského Mansfeldovi při dobývání Plzně, věrné císaři. Po vítězství na Bílé hoře určil jim vítěz krutý, potupný trest: měli po tři dny státi na pranýři, jejich štíty měl zlomiti kat a poté měli býti vypuzeni ze

Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Úschovna zavazadel, Úschovna kol
    tvrz přestavěná na zámek