Hrady.cz
Strážný opěrný bod blízko česko-rakouské hranice existoval před rokem 1360. Po spojení obou zemí ztratil vojenský význam, do konce II. světové války součást hospodářského dvora s pivovarem.
Celkový pohled na tvrz
Graficke pismenko Zřícenina tvrze Tichá se nachází na břehu rybníka Hláska v areálu zemědělského družstva při východním okraji vesnice Tichá jižně od Kaplice asi 4 kilometry od Dolního Dvořiště.
Jedinou zachovalou stavbou tvrze je vysoká dvoupatrová věž čtvercového půdorysu, z níž byl lámán kámen k dalším účelům, jak o tom svědčí opracovaná nároží.
1.9. 2002

historie

Poprvé se s Tichou setkáváme v roce 1360, kdy patřila Janovi a Benešovi z Velešína. Roku 1387 jí získali Rožmberkové, kteří ji dali spravovat purkrabími. Za Čápa z Radonic došlo v 15. století k obnově sešlé tvrze. Po konfiskaci v roce 1618 získává celé novohradské panství včetně vsi Tiché s tvrzí Karel Bonaventura Buquoy. Po několika požárech byla nakonec roku 1789 přeměněna na pivovar, který fungoval necelých sto let.

Český Krumlov  (CK)
    Dolní Dvořiště